Dietetyk
Dietetyka to nauka badająca produkty żywnościowe oraz zajmująca się opracowywaniem i wdrażaniem indywidualnych metod odżywiania. Dietetycy posiadają szczegółową wiedzę zarówno o składzie produktów żywnościowych, jak
i najkorzystniejszych sposobach ich przygotowywania. Współpraca dietetyka z pacjentem polega na opracowaniu
i utrzymaniu optymalnej diety dostosowanej do jego stanu zdrowia, wieku oraz indywidualnych potrzeb i dążeń.
Â
dr Aleksandra Pituch-Zdanowska
Dietetyk
Dr n. zdr. Aleksandra Pituch-Zdanowska od kilku lat związana jest z Kliniką Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W swojej praktyce zajmuje się przede wszystkim dziećmi z rożnymi schorzeniami układu pokarmowego jak również dziećmi z problemami wynikającymi z nieprawidłowego sposobu żywienia.
Zajmuje siÄ™ dietoterapiÄ… m.in..:
niedożywienia o różnej etiologii, chorób przewodu pokarmowego (m.in.: celiakia, refluks żołądkowo-przeÅ‚ykowy, zespół jelita drażliwego, czynnoÅ›ciowe bóle brzucha, wrzodziejÄ…ce zapalenie jelita grubego, choroba LeÅ›niowskiego-Crohna, eozynofilowe zapalenie przeÅ‚yku, zaparcia), w alergiach i nietolerancjach pokarmowych (nietolerancja laktozy, fruktozy), zaburzeÅ„ odżywiania (anoreksja, „niejadki”), nadciÅ›nienia tÄ™tniczego, dyslipidemii, nadwagi i otyÅ‚oÅ›ci.
Ponad to możliwa jest ocena sposobu żywienia pacjentów chcących pogłębić diagnostykę również o analizę dotychczasowej diety. Usługa ta dedykowana jest zarówno dla osób chorych jak i zdrowych.
Członek Europejskiej Organizacji choroby Crohna i Colitis Ulcerosa (ECCO), Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autor licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych, współautor podręcznika dla lekarzy pediatrów i gastrologów dziecięcych.
Â
Â
0