Dietoterapia
Dr Maciej Kluz– doktor żywienia z 16 letnim doświadczeniem w sprawowaniu funkcji
akademickich. Autor 106 artykułów naukowych oraz 182 abstraktów konferencyjnych.
Organizował i koordynował dziesiątki międzynarodowych konferencji i
projektów badawczych, za które uzyskał wiele prestiżowych nagród, jak np. Brązowy Krzyż
za Zasługi czy Medal Komisji Edukacji Narodowej. Pragnie nieustannie
poszerzać swoje kompetencje i tym samym przyczyniać się do rozwoju naukowego
technologii żywności i żywienia w skali międzynarodowej. Obecnie Prodziekan Wydziału
Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie.
Przebyte Staże Naukowe:
2022 – University of Bologna, Italy, Politechnic University in Portalegre, Portugal
2021 – University of Bologna, Italy
2019 – University of Foggia, Italy
- Universitat Politècnica de València, Spain;University of Bologna, Italy
2017 – Polytechnic Institute of Portalegre, Portugal
2016 –University of Liege, Belgium
2014 – Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine, Lviv
2013 – Lund University, Sweden
2012 – Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine
2012 – Slovak University of Agriculture in Nitra, Department of Microbiology
2010 – 2019 – 11 grantów naukowych i 4 granty szkoleniowe LLP – ERASMUS i
ERASMUS+
Działalność Organizacyjna:
Prezes Zarządu PO PTTŻ, Członek Zarządu Głównego PTTŻ (2022-2025) Polskie Towarzystwo
Technologów Żywności
Członek organizacji (2022 – obecnie) Mobility Coordinators’ of Life Science Universities Society
Management Committee (2021) COST (Akcja COST CA20127) Organizator i pomysłodawca (2018-
2021) Letnie szkoły międzynarodowe CEEPUS/ NAWA
Współtwórca Sieć Akademicka CEEPUS CIIISK-1018-05-1920 Wnioskodawca/Manager
„Międzynarodowa wymiana stypendialna doktorantów i kadry akademickiej”, nr projektu
POWR.03.03.00-IP.08-00-P13/18
Organizator konferencji naukowych „Human – Nutrition – Environment”, „Risk a factors of Food
Chain”, „Meeting of Young Researches from V4 Countries”, „International Meeting of Young Food
Technologists jointly Honey Seminar”, „Człowiek –Żywność – Środowisko
W naszej przychodni Doktor Maciej Kluz przeprowadza:
- Konsultacje indywidualne:
- Przeprowadzanie wywiadów żywieniowych z pacjentami.
- Ocena aktualnej diety i stylu życia.
- Analiza historii zdrowotnej w kontekście żywienia.
- Spersonalizowane plany żywieniowe:
- Opracowywanie spersonalizowanych planów żywieniowych uwzględniających indywidualne potrzeby pacjenta.
- Tworzenie diet redukcyjnych, wzmacniających, dostosowanych do ewentualnych chorób metabolicznych, jelitowych, czy nietolerancji i alergii pokarmowych.
- Monitorowanie postępów:
- Śledzenie postępów pacjentów w realizacji zaleceń dietetycznych.
- Dostosowywanie planów żywieniowych w miarę potrzeb.
-
- Edukacja żywieniowa:
- Udzielanie informacji na temat zasad zdrowego żywienia.
- Edukacja dotycząca wpływu diety na zdrowie i dolegliwości.
- Wskazywanie na znaczenie równowagi żywieniowej.
- Analiza wyników badań laboratoryjnych:
- Interpretacja wyników badań związanych z parametrami żywieniowymi.
- Na ich podstawie dostosowywanie planów żywieniowych.
- Praca z grupami:
- Prowadzenie warsztatów i spotkań grupowych na temat zdrowego żywienia.
- Organizowanie programów dla grup o podobnych celach dietetycznych.
- Doradztwo w suplementacji:
- Ocena potrzeb pacjentów pod kątem ewentualnej suplementacji witamin, minerałów czy innych substancji odżywczych.
- Udzielanie wskazówek dotyczących bezpiecznego stosowania suplementów.
- Promocja zdrowego stylu życia:
- Wspieranie pacjentów w podejmowaniu zdrowych wyborów żywieniowych.
- Działania mające na celu poprawę nawyków żywieniowych na dłuższą metę.
- Śledzenie nowości naukowych:
- Bieżące śledzenie postępów w dziedzinie żywienia i dietetyki.
- Aktualizacja wiedzy i dostosowywanie praktyki do najnowszych badań.